22 de desembre 2010

Myanmar: dades pràctiques

Diners:
Myanmar és especial en tot, però en el tema de la pasta encara ho és més per diverses raons:
No hi ha caixers automàtics i per tant s'ha d'entrar al país amb tots els diners que es preveurà gastar. Els diners poden ser USD o €, sempre en molt bon estat perquè sinó els refusen. Amb els € no posen cap mena de penalització per als bitllets petits. Si decidiu portar USD, que siguin de 100 i no més petits perquè el canvi d'aquests a Kyats és menor.
No hi ha llocs oficials de canvi de diners; bé, si que n'hi ha, però són del govern i resulta que et fan un canvi desastrós, menys de la meitat del que tocaria. Per tant s'han de canviar al carrer o als hotels. Si s'escull la primera opció, és a dir, al carrer, s'ha de tenir sempre un ull ben obert perquè no sempre el millor postor és el més legal i són molt hàbils amagant-se bitllets.
En el moment del canvi s'ha de tenir present que no tot es paga amb Kyats i per tant no s'ha de canviar tota la quantitat de moneda extrangera. Els preus dels hotels sempre estan en USD i altres serveis de transport també es cobren amb moneda americana.
El canvi ha empitjorat molt respecte l'any passat perquè com que alguns països han tancat fronteres amb Myanmar després de les eleccions, el govern prefereix la moneda local i aquesta s'ha inflat de manera brutal. Fixeu-vos que l'any 2009 el USD es canviava sobre els 1400Kyats i ara el canviaven a 900 o menys.
Però no tot s'aconsegueix amb diners en aquest país. A la regió de Bagan els agrada l'intercanvi i es poden aconseguir souvernirs a canvi de colònia, xampú o tot allò que porteu a la maleta i no vulgueu que tonrni a casa.


La gent:
Increïble. Molt amable, sincera, comunicativa i servicial. Contrasta molt amb el règim totalitari que els marca el dia a dia. 
La gent està molt espantada de parlar del govern i només ho fan en llocs on no hi ha ningú al voltant. En el cas que hi hagi algun espia del govern i detecti que l'estranger parla amb algun local sobre el govern, detenen al local i deporten al turista. S'ha d'anar amb compte.
Estan gairebé incomunicats del món extern; l'internet, quan funciona, és aburridament lent i moltes pàgines estan capades. A més, es guarda còpia del que es consulta. Els diaris són locals i les notícies que donen de l'exterior són de tot menys notícies. L'únic que es deixa seguir és el futbol europeu. Per això, molts d'ells entaulen converses amb el turistes sobre futbol i a vegades dominen més que el propi extranger.
No estan acostumats a regatejar els preus que tenen prefixats, tot i que, si s'insisteix, es pot treure algun rebaixa. Normalment el preu local no té res a veure amb el del turista.


Hotels:
Yangon: White House Hotel 13USD/hab amb bany compartit. "el millor esmorzar del món" inclós. Els preus de les habitacions varien molt en funció de la planta, el bany compartit o no, si tenen finestres i mil coses més. En general les habitacions són correctes però arribar al 8è pis sense ascensor és com fer l'Everest. L'esmorzar compensa tots els defectes que un li pugui trobar.

Kalaw: Eastern Paradise 12UUSD/hab amb bany a dins. Les habitacions són molt grans i netes. L'esmorzar està inclòs. La dona que el regenta és molt agradable.

Llac Inle (Nyaungshwe): Remember Inn 13USD/hab amb bany a dins. Habitacions més que correctes en una mena de bungalows, amb l'esmorzar també inclòs. Està lluny del centre (10 min caminant) però molt a prop del show de titelles tradicionals. A més, el personal és super amable.

Mandalay: Nylon Hotel 12USD/hab amb bany a dins. Hotel tirant a normal. Res a destacar.
Bagan: Eden Motel 12USD/hab amb bany a dins. L'hotel està força bé. Ben situat i una terrasseta agradable per esmorzar. Just al costat i al davant hi ha botigues de lloguer de bicis i el mercat a la vora. El personal és amable.


Desplaçaments:
Yangon - Kalaw: autobús de 12h, 15000 kyats
Llac Inle - Mandalay: autobús que s'agafa a 30min en taxi de Nyaungshwe i de 9h, 11000 kyats
Mandalay - Bagan: slow boat de 14h, 12USD
Bagan - Yangon: autobús de 12h, 15000 kyats

3 comentaris:

  1. Hola nois, records des de la farmacia. Que ara nirem a fer el CAFE!! Bon NADAL de part dels 3

    ResponElimina
  2. fa molta calor? sempre us veig amb samarreta. i el tema d'alimentaciò, com es?.... petonets

    ResponElimina
  3. Fins ara bastanta calor, però aquí a Hanoi les temperatures han baixat una miqueta. Hi ha una borrasca que durarà fins dissabte.
    L'alimentació és exquisita i molt variada. Disfrutem menjant de tot i a tot arreu.
    Petons

    ResponElimina